7 smakelijke overnight oats recepten om zeker een keer te proberen! (2024)

7 smakelijke overnight oats recepten om zeker een keer te proberen! (1)

Veel mensen ontbijten iedere ochtend op precies dezelfde manier. Dat mag dan een beetje saai zijn, makkelijk is het zeker wel! En als je net je bed uit gestommeld komt, is creatief doen met eten waarschijnlijk wel het laatste waar je zin in hebt… Toch is het zonde dat dat ontbijt niet wat uitgebreider benut wordt.

Wanneer je gevarieerd probeert te eten, is dit namelijk toch echt één van de drie hoofdmaaltijden om dat in te doen! Een makkelijke manier om met een gezonde basis toch af te wisselen, is door havermout te gebruiken. We geven je in deze blogpost 7 verrassende overnight oats recepten, daar hoef je zelfs geen kwartier eerder voor op te staan!

Inhoud verberg

1)Havermout gezond

3)Overnight oats recepten

3.1)1. “Klassieke” overnight oats

3.2)2. Appeltaart overnight oats

3.3)3. Snickers overnight oats

3.4)4. Worteltaart

3.5)5. Frambozen en kokos

3.6)6. Frisse aardbei

3.7)7. Pompoen

Havermout gezond

We hebben het op deze website al vaker over de gezondheidsvoordelen van havermout gehad, maar nog even een korte samenvatting. Haver is een graan dan behoorlijk rijk is aan vezels. Zeker vroeg in de ochtend is dat heel prettig. Het vult namelijk een stuk langer dan een gewone lichtbruine boterham. Bovendien vermindert het daardoor ook eetbuiten later op de dag.

Een tweede voordeel is dat havermout – zeker met melk – veel eiwitten levert. Ook dat verbetert het verzadigde gevoel en helpt je daarmee om je ochtend door te komen. Ten slotte zitten er in havermout polyfenolen, een soort antioxidanten. Die stofjes beschermen je tegen schadelijke vrije radicalen.

Overnight oats

Het probleem: je moet havermout wel even koken voor je het kunt eten. En dat betekent dat je er iets eerder voor op moet staan – voor veel mensen een onoverkomelijk obstakel. Wie zijn slaap echt belangrijk vindt, hoeft de havermout echter zeker niet te laten staan. Er is namelijk nog een tweede manier om dit graan te bereiden!

Naast koken kun je havermout ook laten weken. Met andere woorden: als je het ’s avonds met voldoende vloeistof in de koelkast zet, eet je het ’s ochtends zo op. Je kunt het bakje zelfs in je tas stoppen en het onderweg naar werk pas opeten!

Overnight oats recepten

Net als met gewone havermoutpap valt er met overnight oats eindeloos te variëren. En het voordeel is: al het creatieve werk kun je de avond van tevoren al verrichten! ’s Ochtends hoef je met je slaperige hoofd alleen nog maar een lepel te vinden… Voor wie het idee van geweekte havermout nog niet meteen heel smakelijk vindt klinken, hebben we zeven heerlijke recepten verzameld.

Eén voor iedere dag in de week, zodat je nooit twee dagen achter elkaar hetzelfde hoeft te eten. Maak ze het liefst met grove havervlokken, dan behoudt je ontbijtje ook na zo’n hele nacht nog een beetje structuur!

1. “Klassieke” overnight oats

Wie de smaak van havermout al lekker genoeg vindt, zal dit klassieke ontbijt waarschijnlijk heerlijk vinden. Heel basic, en dankzij het chiazaad zit het ook nog eens boordevol vezels. Het recept is heel simpel.

Neem 40 gram havermout. Voeg daarbij 80 ml Griekse yoghurt en 160 ml ongezoete melk of plantaardige melk. Daarbij gaat nog 1 el chiazaad, 0,5 tl vanille-extract, een snuf zout en 1-2 el honing naar smaak. Roer alles goed door elkaar en laat een nachtje in de koelkast staan!

2. Appeltaart overnight oats

Met havermoutpap is het een klassieker. Geen enkele reden om overnight oats niet met appeltaartsmaak te maken, met andere woorden! Neem opnieuw 40 gram havermout. Rasp een kleine appel en voeg de rasp toe, samen met een handje noten en een handje rozijnen.

Voeg wat kaneel toe naar smaak en giet er amandelmelk bij tot alles net onder staat. Roer door, voeg nog net wat extra amandelmelk toe, en zet weer in de koelkast! Eet het de volgende ochtend met wat extra Griekse yoghurt voor een dubbele dosis eiwitten.

3. Snickers overnight oats

De combinatie van banaan, pinda en chocola is alom geliefd. Door je overnight oats ermee te vullen, creëer je een ontbijtje dat niet alleen waanzinnig lekker is, maar dat ook nog eens stevig vult.

Begin weer met 40 g havermout, 80 ml Griekse yoghurt en 160 ml melk. Voeg 1 el chiazaad, een snufje zout en 0,5 tl vanille toe. Voor de smaak voeg je vervolgens 2 el pindakaas, 2 el cacao, een halve banaan in kleine stukjes en honing naar wens toe.

4. Worteltaart

Deze worteltaart overnight oats zijn niet alleen lekker kruidig. Dankzij de toegevoegde roomkaas én de Griekse yoghurt is dit ook nog eens het romigste ontbijtje uit de lijst. De basis bestaat weer uit 40 g havermout, 80 ml Griekse yoghurt en 160 ml melk naar keuze.

Ook voeg je weer 1 el chiazaad, 0,5 tl vanille, een snufje zout en honing naar wens toe. Rasp vervolgens een wortel en roer de rasp ook door de havermout. Voeg een eetlepel zachte roomkaas, een handje rozijnen en kaneel toe en zet in de koelkast.

5. Frambozen en kokos

Kokos is natuurlijk met de meeste vruchten uitstekend te combineren. Een variatie met mango en ananas zou bijvoorbeeld ook een uitstekende optie zijn! In dit recept gebruiken we echter frambozen, die dankzij hun zoete smaak ook favoriet zijn.

Roer 40 gram havermout om met 80 ml Griekse yoghurt en 150 ml melk. Voeg een handje frambozen toe, eventueel in stukjes. Roer er ook een stukje fijngehakte pure chocola en geraspte kokos naar smaak aan toe. Zoet eventueel nog wat verder met een lepeltje honing en zet in de koelkast.

6. Frisse aardbei

Aardbei is natuurlijk ontzettend lekker, maar kan op zichzelf heel zoet worden. De combinatie met citroen is dan perfect om de boel lekker fris te houden! Voor deze variatie gebruik je als basis weer 40 gram havermout, 80 ml Griekse yoghurt en 160 ml melk naar keuze. Voeg 1 el chiazaad en 0,5 tl vanille toe, samen met een snufje zout.

Voeg dan een handje aardbeien in kleine stukjes toe, samen met de rasp en het sap van een halve citroen. Wil je het geheel romiger maken, dan is een lepel roomkaas weer een heerlijke toevoeging. Zoet eventueel met wat honing en zet in de koelkast.

7. Pompoen

Dit recept is het bewijs dat pompoen prima in zoete ontbijtjes past! Vooral de kruidenmix maakt deze variatie heel geschikt voor herfstige ochtenden. Neem 40 gram havermout, 80 ml Griekse yoghurt en 160 ml melk.

Voeg 1 el chiazaad, 0,5 tl vanille en een snufje zout toe. Voeg vervolgens 120 ml pompoenpuree toe, samen met 0,5 tl kaneel, een flinke snuf nootmuskaat en een klein beetje kruidnagel. Breng indien gewenst weer op smak met honing en zet in de koelkast.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

7 smakelijke overnight oats recepten om zeker een keer te proberen! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6537

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.